En media va mintga terza victualia a perder u vegn sfarlattada davent dal champ fin ch'ella è sin maisa. Quai èn 330 kg per persuna per onn. Ma noss nutriment ed en spezial er noss sguaz da victualias ha vastas consequenzas per il clima e per l'ambient. Il sfarlattim da mangiativas chaschuna uschè blers donns da l'ambient sco la mesadad da tut ils autos – e gist uschè bler dioxid carbonic sco il traffic aviatic.
Nus savain oz che tgi che bitta davent 1 kg maila sguazza var 820 liters aua.
Food waste datti sin tut ils stgalims da la producziun da victualias. Per exempel en l'agricultura, perquai che las victualias n'èn betg adattadas per la vendita pervia da las pretensiuns da norma. En il restaurant ed en las cantinas, sche las restanzas sin ils plats u sin il buffet vegnan dismessas, u en chasadas, sche nus na bavain per exempel betg pli l'ultim sierv en la buttiglia.
Perquai che food waste ha ina gronda influenza sin noss ambient, èsi en l'interess da la politica d'elavurar in plan d'acziun per smesar il food waste en Svizra fin l'onn 2030. Gia oz datti bleras iniziativas e blers projects che s'engaschan exactamain per questa finamira. Per exempel il restaurant 4reasons durant il WEF u l'iniziativa Save Our Food Davos, che rimna tar ils detaglists regularmain victualias ch'èn danvanz e reparta quellas a persunas basegnusas.
Las sutsegnadras ed ils sutsegnaders dumondan la Regenza:
- È la problematica da food waste en il Grischun sco chantun turistic cun ina ferma gastronomia ed hotellaria pli marcanta ch'en auters chantuns?
- Quantas tonnas food waste resultan en l'agricultura grischuna pervia da pretensiuns da norma absurdas?
- Co vul il chantun Grischun cumbatter cunter food waste e pia promover directamain la reducziun da CO2 sco er rinforzar l'agricultura regiunala?
- Nua vesa il chantun pussaivladads concretas per sustegnair e per sviluppar vinavant iniziativas localas (mesiras da promoziun)?
Cuira, ils 19 da zercladur 2020
Favre Accola, Koch, Hug, Brandenburger, Della Cà, Dürler, Gort, Salis, Weber, Renkel